Planned Magic

Works Beautifully

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen

U inschrijving is ontvangen

Alfa in Cijferland

Als echte ‘alfa’ word ik mijn leven lang al omringd door cijferfanaten. In mijn familie was het gebruikelijk om op verjaardagen zo snel mogelijk moeilijke sommen op te lossen. Wiskunde was voor mijn broers een feestje, voor mij een worsteling. Gelukkig heb ik als student Sociale Wetenschappen niet al teveel beta vakken hoeven te volgen. Eindelijk verlost!

Maar niet voor lang. Mijn partner blijkt een “wereldkampioen hoofdrekenen” en mijn kinderen hebben beiden zijn cijferknobbel geërfd. De geschiedenis herhaalt zich, ook nu is sommetjes maken voor de meerderheid een leuk vermaak in huis. Tot overmaat van ramp ontkom ik er in mijn werk ook niet aan..

Mijn collega is een namelijk een echte beta. Zij kijkt niet alleen naar het proces van de klant en hoe ons model daarin past, maar vooral ook naar alle data die in het systeem verzameld wordt. Een schat aan informatie: we kunnen successen of verschillen zichtbaar maken en trends herkennen. Dus zin om met data, draaitabellen en ingewikkelde Excel formules aan de slag te gaan?! Mij niet gezien, maar daar denkt zij gelukkig heel anders over.

Want het resultaat is oh zo interessant. Hoeveel leerlingen van groep 3 gingen er in seizoen 2017-2018 naar de discipline dans? En hoeveel stijging was dat ten opzichte van eerdere jaren? Welke stadsdelen zijn goed vertegenwoordigd in afname van cultuureducatie? Hoeveel geld is er gemiddeld besteed per leerling in PO en VO? Hoeveel aanbod is er voor de verschillende groepen in de stad en hoeveel leerlingen zijn er daar eigenlijk van? Met alle database cijfers gecombineerd met BRIN informatie laat ze trends en opvallendheden zien.

En gelukkig voor mij (en onze klanten) heeft zij zich niet alleen uitgeleefd op kruisverbanden en formules in Excel maar dat ook nog eens toegankelijk gemaakt. We hoeven alleen maar op een knopje te drukken en daar verschijnt een nuttig kengetal. En wat je daar in het proces mee kan, kijk, daar weet ik als alfa dan wel weer raad mee.

En wat niet zo mijn ding was, wordt dat langzaamaan toch. Wie weet, nog even en ik doe mee met het oplossen van cijfermatige hersenbrekers thuis ;-)

Dol op kengetallen of wat je ermee kan? Lees onze expertise update over kengetallen in cultuuronderwijs

Recente berichten
Archief
Tags